Lad os få nogle gode kasser

Mine tanker er stort set altid optaget af spekulationer over vores samfund, menneskets finurligheder og uheldigheder og især socialpolitik.

Nogle gange ramler de sammen til en perfekt storm og i dag blev det til en om kasser.

Jeg ville lyve hvis dagens inspiration ikke var kommet fra Ellen Page og hendes “ud af skabet”-tale, som i øvrigt var en fantastisk bevægende og rørende tale også inden hun afslørede sin egen præference i partnervalg.

Så der starter jeg lige. Oppe i de overordnede kasser. De store kategorier.

Hvordan er det på nogen måde muligt i en oplyst verden, et moderne samfund og en tid, hvor alt kan lade sig gøre fra at få ny lever over at kunne ændre sit udseende med plastik til at kunne klone dyr (og vel også mennesker, hvis de måtte), at vi stadig skal definere os selv og hinanden ud fra en eller anden forudbestemt kategori?

Hvorfor skal nogen “komme ud” af noget som helst? Er det ikke lige gyldigt, hvem der elsker hvem eller hvorfor de elsker dem, så længe de gør det af fri vilje i en fri verden?

Jeg er så usigelig træt af, at det skal være nødvendigt at kæmpe for basale rettigheder. Vi er mennesker. Vi er basalt set den samme race i dyreverdenen og på samme måde som sommerfugle har vi forskellige farver og størrelser.

I mine øjne er det hverken er plus eller et minus om man er gay eller straight, sort eller hvid. Det er uendeligt meget overhovedet ikke noget der kommer mig ved. Jeg er faktisk ligeglad med definitionerne. Spark nu de elendige kasser i stykker og mød mennesker som mennesker.

Det, der betyder noget i min verden er, om man er et godt menneske.

Næst efter køns- og farvekasserne, synes jeg kasserne bliver endnu mere latterlige – og interessante.

For nede under de overordnede definitioner af vores identitet, så sniger der sig jo et væld at kasser ind.

Hvis man er arbejdsløs kan man f.eks. være i selvforskyldt-kassen, doven-kassen, veluddannet, men flaskehals-kassen, syg, men udefineret-kassen, kortvarigt-kassen, sæson-kassen osv osv.

Hvis man er syg, kan man være i rigtig-kassen, skabet-kassen, overreager-kassen, anerkendte-kassen, sindssyg-kassen osv.

Hvis man er handicapforælder, er der også kasser: Værdig-kassen, stærk-kassen, nasser-kassen, doven-kassen, ynkelig-kassen m.fl.

Hvis man er veltjenende, kan man være i forkælet-kassen, heldig-kassen, slider-kassen, distanceblænder-kassen osv.

Alle de skide kasser. Vi har så travlt med at putte andre i dem, med at putte os selv i dem (de gode af dem forståes). Vi tillader, at vores uafhængige presse putter os i dem. Vi accepterer, at vores politikere lovgiver ud fra dem.

Men ransager man virkelig sig selv – og er helt ærlig, så er sandheden jo nok, at vi alle er lidt af hvert på forskellige tidspunkter. Dovne, krævende, pibede, stærke. Det eneste vores definitioner, vores forudindtagelser, af andre tjener til er magt. Selvhævdelse og social kontrol i højeste potens.

Så skal vi ikke tage at droppe alle de definitionskasser, vi har så travlt med at slæbe rundt på og putte hinanden i? Skære dem ned til nogle stykker?

Vi kunne f.eks. beslutte os for kun at have nogle helt overordnede positive kasser, som var rare og noget at kæmpe for. Sådan noget som at være et helt menneske, gøre sit bedste, acceptere andres forskelligheder. Vi kunne også helt slippe behovet for kasser og tage tingene som de kommer. Acceptere, at nogle mennesker snyder og gør uret uden at overføre definitionen til en hel befolkningsgruppe.

Måske er det for ambitiøst helt at slippe kasserne.

Så jeg stemmer for, at vi får nogle gode kasser.

Advertisements

About Astrid Lequime

Founder of the Noah Lequime Foundation. Our goal is to brighten the lives of underprivileged special needs children around the world. Social worker, philanthropist and mother of three children. Two are special needs children.
Image | This entry was posted in Personal musings, Politics, Tolerance and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s