Kampen om retten til at føle sig ramt

holding-hands

 

 

 

 

Der har de seneste dage kørt en kampagne på Twitter, under hashtagget #jegharoplevet. Den udsprang af #everydaysexism og den norske #jegharopplevd kampagne.

Det lidt specielle ved kampagnen er nok, at den meget hurtigt kom til at handle om egentlige overgreb af forskellig art. Om piger/kvinder, som bliver antastet mere end med lumre tilråb og klæbrige insinuationer. Hvilket omvendt har fået nogle mænd til at tage til genmæle. Både med den klassiske “vi er ikke alle sådan” og ” dumme svin er ikke et køns-spørgsmål, men et spørgsmål om at være et dumt svin”. Mest udbredt er “hvorfor skal det altid gå ud over mænd”.

Jeg fik lyst til at give mit besyv med, men jeg har jo per definition svært ved at begrænse mig til de 140 bogstaver, der må være i et tweet.

Sexisme er per definition et køns undertrykkelse af et andet køn. Ligesom racisme er en races undertrykkelse af en anden race. Sexisme kan komme til udtryk på mange måder og er som oftest det mandlige køns undertrykkelse af det kvindelige køn. Sexisme rangerer fra ulige behandling til grove overgreb og voldtægt. 

Der er ikke tale op et nyligt opstået fænomen, hvor kvinder føler sig undertrykt af mænd og behandlet ulige pga. deres køn alene, men et fastlagt begreb. Det kan derfor hverken siges altid at gå ud over mænd, eller være dokumenteret at alle mænd er sådan. Men det er dokumenteret at sexisme eksisterer og er et meget stort problem for de kvinder, som ligger under for det.

Disclaimer: Sexisme eksisterer naturligvis også den modsatte vej, men det er stadig noget andet og dette blogindlæg handler ikke om, at jeg vil fremlægge en 100% neutral og videnskabelig gennemgang af emnet. I ved godt, at det er nuancer. Hvis der alligevel sidder nogle og føler sig ramt, så beklager jeg, men jeg kan ikke gøre andet end at anerkende det. Det er et følsomt emne. Tilbage til det.

Jeg vil ikke her forholde mig til de overgreb, voldtægter og generel vold, der har været luftet under kampagnen. Vi har et retssystem, som er indrettet således, at hvis man begår kriminalitet, så skal man straffes. Om der så forekommer køns-ulighed i dette retssystem er en anden sag og et meget længere blogindlæg. Det er heldigvis stadig ikke mange, der oplever sexisme i form af voldtægt.

Men jeg taler her om den dagligdags sexisme, som mange mænd (og desværre også kvinder) opfatter som harmløse: tilkald på gaden, frække tilbud, at kalde magtfulde kvinder for hystader eller duller, åbenlyst at kommentere på kvinders udseende og anatomi osv.

Nogle ting er ok i privatsfæren.For eksempel er jeg da glad for, at mine kærester igennem livet har syntes, at jeg havde en lækker bagdel eller at de satte ord på deres begær.

Jeg kan til gengæld slet ikke forstå, hvordan fremmede eller semi-fremmede mænd kan tro, at det er ok eller føles som et kompliment, når de råber “god røv” eller langt værre. Jeg kan heller ikke forstå, hvordan det kan være ok, at en bilfuld af mænd sætter farten ned, og pifter, når de kører forbi en ung pige, der venter på bussen.

En mand/mænd behøver ikke sige noget direkte seksuelt for at være sexistisk!

Dette er en rigtig vigtig pointe og egentlig er det, jeg gerne ville frem til. Forstår I, den pige I råber efter på gaden, hvisker til i baren eller langsomt kører forbi på gaden, ved ikke hvad I tænker bag henvendelsen. Kvinder ved ikke, om manden måske bare prøver lidt akavet at komme i kontakt. Vi ved heller ikke, om det egentlig bare er for sjov, ment som et kompliment eller at I inderst inde er fulde af beundring for kvindekønnet.

Det kvinder oplever er en fysisk overlegen fremmed, som potentielt kan skade hende.

Eller som i min datters tilfælde; en hel bil fuld af fysisk overlegne fremmede, som potentielt kan skade dem. En mands seksuelle innuendo kunne ligeså godt være ledsaget af et våben. Forestil dig samme situation med en bil fuld af bevæbnede fremmede, der sætter farten ned ved dit busstoppested. Kan du mærke frygten? Sådan er det for mange kvinder. Hver dag.

En mands henvendelse kan meget hurtigt virke truende, fordi kvinder er meget bevidste om, at de næsten altid er fysisk underlegne. 

Det er ikke nødvendigvis mændenes skyld, at de som udgangspunkt virker voldsommere alene pga. deres fysiske overlegenhed. Det er i realiteten ligegyldigt, om det forholder sig sådan eller ej.

Og husk! Det er ligemeget, hvad du mener med din henvendelse. Der er en stor risiko for, at det føles truende eller grænseoverskridende.

Piger og kvinder er hele deres liv blevet præget til, at de er fysisk underlegne.

“Du slår som en tøs”og “er du tøsefornærmet/pigesur” høres dagligt allevegne og præger piger til at opfatte sig selv og hinanden som svagere end drenge og det præger drenge til at ringeagte kvindekønnet. Det er ligegyldigt om det er et levn fra gamle dage, så længe vi holder det i live. Vi er altså alle “skyldige”/”uskyldige”, hvis man kan bruge de begreber, men det betyder også, at vi alle er ansvarlige for at ændre det.

Der er kun en måde at vende opfattelsen og det er ved at holde op med at opføre sig sexistisk overfor kvinder. Opmærksomhed er første skridt.

Så længe vi ikke vil anerkende problemet og acceptere, at det reelt ER et kønsbestemt problem, fører hverdags-sexisme til en større accept eller en underkendelse af de langt værre overgreb, der finder sted. Og at nedbringe antallet af overgreb og voldtægter er vel noget, vi alle kan se en værdi i.

Lad os gribe i egen barm og arbejde på, at kampagnen vil blive mindre og mindre nødvendig hvert år fremover. Og lad os prøve at gøre det med en god portion empati og forståelse for hinanden. Det ER svært at ændre noget, der har eksisteret i tusindvis af år.

#jegharoplevet

Advertisements

About Astrid Lequime

Founder of the Noah Lequime Foundation. Our goal is to brighten the lives of underprivileged special needs children around the world. Social worker, philanthropist and mother of three children. Two are special needs children.
Image | This entry was posted in Tolerance and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s